Chrzan – zdrowie i niepowtarzalny smak

Chrzan to warzywo korzeniowe obecne w naszej kuchni narodowej już od pokoleń. Nie obyło by się bez niego przy tworzeniu takich przysmaków jak ogórki kiszone czy ćwikła. Ponadto sam chrzan tarty niesamowicie wzbogaca i podkreśla smak sosów, sałatek czy kanapek. Warto podkreślić to, że samodzielne zrobienie chrzanu tartego nie jest trudne, a dzięki temu, że będziemy go posiadać w swojej spiżarni, możemy korzystać z jego licznych właściwości zdrowotnych.

Mocny smak i silne działanie

Przede wszystkim chrzan, tak jak i czosnek można zaliczyć do naturalnych antybiotyków, które poradzą sobie z wszelkimi infekcjami bakteryjnymi. Oprócz wspomagania leczenia, chroni także przed chorobami, ponieważ wzmacnia odporność. Można go polecić osobom, które mają problemy z apetytem czy też pracą systemu trawiennego.

Chrzan leczy nie tylko kiedy go spożywamy. Na chorobę reumatoidalną i silne bóle stawów można polecić sok z chrzanu, stosowany miejscowo, do smarowania bolących miejsc. Ponadto korzeń ma działanie moczopędne i obkurczające śluzówkę.

Warzywo to jest niskokaloryczne. ale dostarcza mnóstwo witamin i minerałów.To nie tylko bogactwo witaminy C, ale także A i witamin z grupy B, potasu, siarki, wapnia , magnezu i fosforu.

Jak przygotować chrzan tarty?

Korzeń chrzanu można zakupić na targu czy giełdzie rolnej, ale jeżeli tylko mamy taką możliwość, warto zdecydować się na własną uprawę. Tak, czy inaczej, do stworzenia chrzanu tartego, potrzebnych będzie kilka korzeni chrzanu. Ten wykopany prosto z ziemi będzie oczywiście bardziej świeży, jednakże nie zawsze można sobie pozwolić na uprawę własnego warzywa i wtedy nie pozostaje nam nic innego, jak zakup.

Inne składniki, które będą niezbędne do naszej mikstury to sól, cukier oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Korzenie chrzanu należy dokładnie umyć, na przykład szorstką stroną gąbki, cienko obrać oraz włożyć na jakiś czas do wody. Dzięki temu nabierze on jędrności i łatwej będzie go zetrzeć. Można to uczynić na tarce, jednakże jest to proces dość trudny, ponieważ chrzan szczypie w oczy i kręci w nosie. Dla ułatwienia można się posłużyć robotem kuchennym, ale tylko wtedy, kiedy możemy wykorzystać program, który idealnie rozdrobni chrzan w taki sposób, w jaki zrobiłaby to tarka ręczna.

Zanim zabierzemy się to tarcia, należy przygotować słoik z odrobiną przegotowanej wody z cukrem i solą oraz sokiem z cytryny. Porcje utartego chrzanu wkładamy od razu do słoika. Wtedy unikniemy zmiany koloru, a produkt zachowa swoją jasną barwę i dzięki temu będzie jeszcze apetyczniejszy.

Chrzan tarty można przechowywać dłuższy czas w lodówce. Dzięki temu zachowa swoją świeżość, ale także dlatego, że chłodny lepiej smakuje. Jeżeli chcemy podać jego łagodniejszą wersję, najlepiej wymieszać go z odrobiną jogurtu.

Sos chrzanowy na ciepło

Z wykorzystaniem chrzanu tartego można wykonać pyszny sos chrzanowy, który wzbogaci smak warzyw takich jak brokuły czy kalafior, które same w sobie są dość mdłe. Do jego przygotowania będzie potrzebne pół szklanki ciepłego bulionu, trochę śmietany lub jogurtu oraz mąki. Wystarczy tylko połączyć bulion, chrzan tarty oraz śmietanę i w razie potrzeby zagęścić zasmażką wykonaną z mąki. Sos można doprawić ziołami. Jego ostry smak pobudza apetyt, a także poprawia trawienie, dlatego każda potrawa nim wzbogacona na pewno wyjdzie na zdrowie spożywającym

Sadzimy chrzan

Jak już zostało wspomniane, najlepiej do zrobienia chrzanu tartego wykorzystać korzeń z samodzielnej uprawy. Nie jest ona trudna, ani nie zajmie nam wiele czasu czy też uwagi. Jest to roślina wieloletnia, wymagająca żyznej gleby i dużej ilości słońca. Sadzonki należy umieścić w otworze dwa razy głębszym niż ich długość, a potem dość obficie podlewać. Dzięki takiej pielęgnacji szybko zauważymy, że nasza roślina się rozwija. Jeżeli pragniemy uzyskać chrzan o bardzo ostrym smaku, należy go zbierać dopiero późną jesienią. W przypadku, kiedy zależy nam na delikatniejszym chrzanie, warto przesadzać go co roku i traktować jako roślinę jednoroczną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *