Czy można cieszyć się charakterystycznym smakiem wina i korzystać z jego prozdrowotnych właściwości bez uszczerbku na swoim zdrowiu i samopoczuciu? Okazuje się, że jest to jak najbardziej możliwe, decydując się na wino bezalkoholowe. Jest to prawdziwe wino, tyle że pozbawione niekorzystnego dla naszego zdrowia alkoholu.
Alkohol bez alkoholu, czyli czas na wina bezalkoholowe
Jeśli chcemy napić się alkoholu, to po prostu sięgamy po czystą wódkę. Natomiast po wino sięgamy przede wszystkim ze względu na jego unikalny smak i prozdrowotne właściwości. Niestety te tradycyjne zawiera procenty, które nie są obojętne dla naszego organizmu. Na szczęście powstały wina bezalkoholowe, które posiadają smak i aromat wina, ale w ich składzie na próżno jest szukać etanolu. Dzięki temu można bez wyrzeczeń sięgać po swoje ulubione trunki zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Wino bezalkoholowe nazywane jest alkoholem bez alkoholu, gdyż jest to prawdziwe wino, tyle tylko że pozbawione procentów. Mogą zatem sięgać po nie kierowcy na imprezie, sportowcy, kobiety ciężarne czy też osoby niemogące spożywać alkoholu. Po usunięciu etanolu smak i zapach wina pozostaje taki sam. Podobnie zresztą jak prozdrowotne właściwości trunku. Wino bezalkoholowe można pić bez obawy o wpadnięcie w nałóg.
Jakie działanie wykazuje wino bezalkoholowe?
Chyba każdy słyszał o prozdrowotnych substancjach zawartych w czerwonym winie, ale ze względu na zawartość alkoholu jego nadmierna konsumpcja wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi. Nic więc dziwnego, że wino bezalkoholowe cieszy się coraz większą popularnością. Jest to wino poddane dealkoholizacji, w więc nieszkodliwa dla naszego zdrowia alternatywa i do tego bardzo smaczna.
Wino bezalkoholowe zawiera sporą ilość potasu, a do tego charakteryzuje się niską kalorycznością. Zaletą tego trunku jest również niska zawartość sodu, tłuszczu i cholesterolu. Picie win bezalkoholowych wpływa pozytywnie na poprawę trawienia. W wielu przypadkach zaleca się nawet sportowcom sięganie po wino bezalkoholowe, które wspomaga trening i traktowane jest jako napój izotoniczny. Zawiera ono składniki mineralne w postaci potasu, fosforu, magnezu, elektrolitów, witamin z grupy B oraz aminokwasów.
Jak wygląda proces dealkoholizacji?
Wina bezalkoholowe produkowane są podobnie jak te zwykłe z tą różnicą, że alkohol usuwany jest w procesie ekstrakcji próżniowej. Stosuje się w tym celu specjalne kolumny.
Z wina zostaje oddzielona esencja, która następnie zostaje utrwalona pod wpływem gazowanego azotu. Reszta natomiast opada i jest podgrzewana w celu odparowania alkoholu (temperatura około 30 st. C). Na koniec całość łączy się ze sobą, otrzymując wino bez procentów.
Wino bezalkoholowe kupisz na Bezalkoholowe.com