Solidne wyposażenie kuchni w dobrej jakości akcesoria to podstawa sukcesów na kulinarnym polu. Garnki wykonane z dobrych tworzyw powinny wiernie służyć w kuchni przez lata. Wymieniając wysłużony zestaw albo kompletując wyposażenie do nowej kuchni, warto zwrócić uwagę na kilka czynników, dzięki którym zakup będzie trafiony. Jakie powinny być dobre garnki? Sprawdź!
Niezawodne tworzywo
Podstawowym wyznacznikiem jakości akcesoriów kuchennych jest tworzywo, z którego zostały wykonane. Warto wybierać garnki z odpornych na uszkodzenia materiałów, które nie rdzewieją i nie pokrywają się nieestetycznymi plamami. Godną uwagi propozycją są garnki z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Tego typu naczynia można bezpiecznie myć w zmywarce, bez obaw o ich strukturę. Co ważne, garnki wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej można zapiekać w piekarniku, co znacznie zwiększa ich funkcjonalność. Niebagatelne znaczenie ma również dno garnków – wielowarstwowe dno z aluminiowym dyskiem znacząco skraca czas gotowania i zapewnia równomierny rozkład ciepła. Z kolei szukając idealnej patelni, warto zwrócić uwagę na modele z powłokami ceramicznymi. Patelnie z dnem typu non-stick pozwalają smażyć w niższych temperaturach i z minimalnym udziałem tłuszczu, co sprawia, że posiłki są zdrowsze.
Uchwyty i dodatkowe udogodnienia
Aby przenoszenie gorących garnków i odcedzanie były w pełni bezpieczne, naczynia powinny być wyposażone w odpowiednie uchwyty. Swoją funkcję najlepiej spełniają te wykonane z silikonu lub ze specjalnych, antypoślizgowych tworzyw, które nie nagrzewają się. Ponadto, niektóre firmy oferują garnki wzbogacone o pokrywki ze specjalnymi cedzakami oraz wewnętrzne miarki, co znacznie ułatwia codzienną pracę w kuchni.