Czerwony burak to bardzo popularne warzywo posiadające wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Posiada dosyć słodkawy smak, dlatego też jest bardzo chętnie jadany przez małe dzieci. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom powinien być spożywany tak często, jak to tylko możliwe. W jakiej postaci można go przyjmować i czym się charakteryzuje? Czy domowy koncentrat barszczu czerwonego jest lepszy od tego sklepowego?
Witaminy i minerały zawarte w buraku
Burak czerwony zawiera w swoim składzie witaminy C oraz B1, jednak w niezbyt dużych ilościach. Warto jednak wiedzieć o tym, iż dzięki procesowi fermentacji powstaje kwas askorbinowy, a więc wzrasta ilość witaminy C, która wzmacnia odporność i jest niezwykle potrzebna każdemu organizmowi.
Oprócz witamin buraki posiadają spore ilości kwasu foliowego (dlatego są polecane kobietom w ciąży), żelaza, magnezu, wapnia, potasu, sodu, miedzi, chloru, fluoru oraz cynku. Można śmiało stwierdzić, iż buraki to prawdziwa bomba mikroelementów.
Buraki gotowane czy surowe?
Z pewnością każda osoba wie o tym, iż w procesie gotowania większość warzyw (w tym i buraki) traci zawarte w sobie składniki mineralne. Z tego właśnie względu nie jest wskazane gotowanie buraków (jeśli zależy komuś oczywiście na składnikach odżywczych), chyba że przygotowuje się z nich zupę np. na bazie koncentratu barszczu czerwonego.
Najwięcej wartości odżywczych można dostarczyć organizmowi pijąc sok z surowych buraków. Dzięki temu, iż buraki ze swojej natury mają dosyć słodki smak sok przygotowywany z tego warzywa ma bardzo przyjemny smak, który powinien przypaść do gustu każdej osobie.
Co można przyrządzić z buraków?
Najpopularniejszym daniem przygotowywanym z buraków jest oczywiście barszcz czerwony. Warto zaopatrzyć się w koncentrat barszczu czerwonego, który można zakupić w każdym sklepie spożywczym lub zrobić w domowych warunkach. Przygotowanie koncentratu barszczu czerwonego w domowych warunkach jest bardzo proste a do tego taki koncentrat posiada więcej właściwości zdrowotnych.
Wiele osób decyduje się jednak na gotowanie buraczków jako dodatek do obiadu. Warto jednak pamiętać o tym, aby ugotowane buraki obierać na kilka chwil przed podaniem, dzięki czemu zachowają większą ilość składników odżywczych.
Koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol