W lecie mamy wszechobecne lody dla ochłody, na każdym rogu ulicy. Jednak czasami człowiek ma ochotę na równie orzeźwiający deser, trochę w innej formie niż tylko loda w kubku, wafelku, pucharku czy na patyku. Kiedy jest upał możemy znaleźć orzeźwienie w mrożonych deserach owocowych w postaci sorbetu, granity lodowej, smoothie czy shake’a lodowego.
Sorbet jest owocowym rajem
Lekki, owocowy, świeży i przede wszystkim bardzo zimny. Sorbety to rodzaj lodów, które przyrządzane są na bazie wody oraz musów lub syropów owocowych. Syropy do granity i sorbetów właściwie niczym się nie różnią i mogą być stosowane z powodzeniem w obu przypadkach. Sorbet w konsystencji jest gładki, można go dostać w sklepach, w formie lodów na patyku lub w kubku, sprzedawany jest także na gałki w lodziarniach. Wykonanie sorbetu w domowych warunkach nie jest wielką filozofią. Wystarczy dobry mus owocowy, najlepiej własnej roboty, woda i kubeczek w którym zamrażamy powstałą masę.
Granita lodowa to deser zaskakującej fakturze
Pewną odmianą sorbetu jest granita lodowa, która posiada ziarnistą strukturę. W zależności od tego jaki syrop do granity zostanie użyty, taki smak deseru otrzymamy. Najbardziej popularne są granity cytrusowe i kawowe. Deser można przygotować w domu, również w nieskomplikowany sposób. Wystarczy zmieszać wodę z syropem do granity, umieścić w zamrażalniku i mieszać co jakiś czas. Granita jest gotowa gdy uzyskamy konsystencję pokruszonego lodu. Czas przyrządzania zależy od parametrów zamrażalnika.
Soothie nie tylko jako deser
Smoothie czyli zblendowane same owoce, same warzywa lub owoce i warzywa. W miarę potrzeby można rozcieńczyć je wodą lub mlekiem krowim lub roślinnym (kokosowym, ryżowym, owsianym, sojowym, migdałowym). Do napoju dodaje się kostki lodu, aby był bardziej orzeźwiający. W zależności od tego, jakich składników użyjemy, to smoothie może być na tyle odżywcze, że zastępuje drobny posiłek.
Shake lodowy coś dla mlekożerców
Prawdziwym mlecznym szaleństwem są shake, które robi się na bazie mleka i tradycyjnych lodów. Najprostszy shake waniliowy przyrządza się mieszając, za pomocą blendera, mleko i lody waniliowe bądź w stosunku 1 : 1. Można także dodać kilka kostek lodu. W zależności od tego jakich lodów użyjemy, taki smak deseru otrzymamy. Shake jest na tyle płynny, że można go pić przez słomkę.