Do obudowy hal stalowych stosuje się różne materiały. Wygodnym i często wybieranym zarówno przez projektantów jak i inwestorów rozwiązaniem są płyty warstwowe.
Płyty warstwowe są zbudowane z okładziny i rdzenia izolacyjnego. Rdzeń wykonuje się z wełny mineralnej, styropianu lub sztywnej pianki poliuretanowej (PUR lub PIR). Okładzinę stanowi blacha stalowa obustronnie ocynkowana, zazwyczaj pokryta dodatkowymi powłokami ochronnymi. Powłoki te sprawiają, że blacha jest odporna na wiele czynników środowiskowych. Blachy mają różne profilowania np. trapezowe, liniowe, mogą być też gładkie, z rowkami, w kształcie fali.
Producenci oferują m.in. płyty: dachowe, ścienne z widocznym lub ukrytym mocowaniem, chłodnicze, akustyczne. Poszczególne produkty mają różne właściwości i przeznaczenie. Na przykład w chłodniach i mroźniach stosuje się specjalne płyty chłodnicze, a płyty akustyczne wykorzystuje się m.in. jako elementy sufitów podwieszanych.
Płyty są dostępne w wielu kolorach, mają różne grubości oraz szerokości. Zazwyczaj występują w długościach od 2-2,5 do 10-18 m. Ich grubość dobiera się, biorąc pod uwagę przede wszystkim wymagania cieplne stawiane konkretnej przegrodzie. Grubsze płyty mają więcej izolacji i tym samym niższy współczynnik przenikania ciepła, tzn. że lepiej izolują od płyt tego samego rodzaju lecz cieńszych. Jednak wybierając konkretne produkty, bierze się pod uwagę także ich wytrzymałość. Zależy ona od wielu parametrów i jest określana przez producentów w specjalnych tabelach. Dane w nich zawarte wskazują maksymalne obciążenia, jakie przeniesie dana płyta w konkretnych warunkach (uwzględnia się tu m.in. rozpiętość podpór i ilość przęseł).
Gdzie stosuje się płyty warstwowe?
Płyty warstwowe zazwyczaj stanowią lekką obudowę hal stalowych, zarówno ścian jak i dachu. Wykonuje się z nich także ściany działowe i nośne, przekrycia stropów, wykorzystuje w sufitach podwieszanych i do docieplania budynków.
Nadają się do wielu rodzajów budynków m.in.: magazynowych, logistycznych, produkcyjnych, handlowych, sportowych, biurowych, rolniczych, zakładów spożywczych, przechowalni owoców i warzyw.
Jakie właściwości mają płyty warstwowe?
Płyty warstwowe często wykorzystuje się na obudowy hal stalowych, ponieważ mają wiele zalet:
– dzięki zamkom typu pióro-wpust zapewniają dużą szczelność przeciwwilgociową. Mogą zapewniać parametry odporności ogniowej w zależności od wymagań przewidzianych dla budynków, w których są wbudowane. Są to materiały nierozprzestrzeniające ognia (NRO);
– mają dobre parametry termiczne i akustyczne – dzięki temu wystarczy jedna warstwa, by uzyskać przegrodę o wymaganych właściwościach;
– są lekkie a równocześnie mają dużą wytrzymałość;
– dzięki dużym wymiarom i prostemu montażowi umożliwiają szybkie wykonanie robót;
– są dostępne w wielu kolorach, mają też różne profilowania okładziny – co pozwala architektom dowolnie kształtować elewację i wnętrze budynku;
– powłoki nadające powierzchniom płyt określone właściwości, dają możliwość zastosowania nawet w obiektach o wyjątkowych wymaganiach np. w chłodniach z kontrolowaną atmosferą.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z firmą CoBouw Polska, polsko – holenderską spółką budowlaną, która specjalizuje się w kompleksowej realizacji obiektów przemysłowych (hale stalowe, hale produkcyjne, sortownie i przechowalnie warzyw i owoców).