Ostatnie lata obfitują w różnorodne style w kuchni – uwielbiamy kuchnię fusion czy wegetarianizm, a także unikamy glutenu. Ponadto bardzo chętnie przygotowujemy amerykańskie burgery, fascynujemy się kuchnią azjatycką lub próbujemy swoich sił w potrawach kuchni śródziemnomorskiej. Jednak cały czas chętnie wracamy do naszych polskich, babcinych specjałów, jak np. śliwki w occie winnym.
Przysmaki z domowej spiżarni
Śliwki w occie winnym to obok konfitur i dżemów jedne z najlepszych i najsmaczniejszych, domowych przetworów, jakie były przygotowywane przez nasze babcie od dekad.
Ich ogromna popularność wynika przede wszystkim z ich dużej dostępności w naszym kraju. Ponadto przygotowanie śliwek w occie nie jest ani specjalnie trudne, ani bardzo czasochłonne. Dlatego warto czasami wyręczyć mamy czy babcie w przyrządzaniu tych przetworów i zaopatrzyć się na zimę w samodzielnie przyrządzone śliwki w occie winnym.
Domowe przetwory są źródłem witamin i minerałów
Aby przygotować śliwki w occie winnym można użyć praktycznie każdej odmiany śliwek, jednak śliwki węgierki nadają się do tego najlepiej. Te malutkie owoce o granatowo-fioletowej skórce są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. A przywędrowały do Polski z Węgier, stąd też zawdzięczają swoją nazwę.
Śliwki są źródłem wielu witamin, np. A, C, E oraz B, a także minerałów: potasu, fosforu, żelaza, magnezu czy wapnia. Ponadto działają również jako antyoksydanty, a także mają zbawienny wpływ na trawienie. Zaleca się spożywanie śliwek w przypadku problemów gastrycznych. Poprawiają one apetyt i zapobiegają zaparciom, jak również charakteryzuje je pozytywny wpływ na obniżenie złego cholesterolu we krwi.
Jak przygotować śliwki w occie winnym?
Proces ten nie jest zbyt skomplikowany i każdy może je przyrządzić w domowym zaciszu. Należy zaopatrzyć się w owoce, cukier, wino czerwone, ocet winny, goździki, płatki migdałów, cynamon oraz startą skórkę pomarańczową.
Umyte owoce należy luźno ułożyć w słoiczkach, a w osobnym garnuszku wymieszać cukier z octem i winem. Podgrzaną zlewę należy umieścić w słoiczkach i pozostawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu należy ją z powrotem odlać do garnka i ponownie podgrzać. Podgrzany płyn ponownie wraca do słoika na całą dobę. Cykl ten należy powtórzyć cztery razy, jednak za ostatnim razem należy dokładnie zakręcić słoiczki wcześniej dodając wszystkie przyprawy i przechowywać śliwki w zacienionym, chłodnym miejscu.
Śliwki w occie winnym kupisz na sklep.vitapol.net