Porządne patelnie o zróżnicowanej wielkości to podstawowe wyposażenie, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Dzisiaj przyjrzymy się dwóm popularnym modelom – patelniom z warstwą non-stick oraz wykonanym w całości ze stali nierdzewnej. Jaki model sprawdzi się w Twojej kuchni? Sprawdź!
Patelnia z powłoką non-stick
Patelnie z ceramiczną powłoką non-stick przypadną do gustu miłośnikom niskotłuszczowej, zdrowej diety. Dzięki właściwościom ceramiki, możesz smażyć mięso, ryby czy warzywa, używając jedynie kilku kropel tłuszczu. Ponadto, naturalna ceramika ma pozytywny wpływ na smak i jakość potraw. Możesz mieć pewność, że gotowanie oraz mycie patelni będzie czystą przyjemnością!
Na stronie gerlach.pl znajdziesz wysokiej jakości, aluminiowe patelnie wzmocnione ceramiką odporną na ścieranie, zarysowania i wysokie temperatury. W ofercie znajdziesz zarówno klasyczne modele o zróżnicowanych średnicach, jak i patelnie głębokie, do naleśników i grillowe.
Patelnia ze stali
Kolejną propozycją, która przypadnie do gustu osobom, które tajniki sztuki kuchennej mają opanowane, jest patelnia w całości wykonana ze stali nierdzewnej. Nieco ciężka, solidna patelnia wzbogacona niklem i chromem szybko i równomiernie się nagrzewa, pozwalając przygotować soczyste steki i inne potrawy mięsne. Co ważne, wysoka zawartość niklu i chromu sprawia, że stal jest odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, niestraszne są jej wysokie temperatury oraz ostre detergenty. Nie musisz martwić się o czyszczenie mocno zabrudzonej patelni – jedyne, co musisz zrobić, aby przywrócić naczyniu nieskazitelny blask, to wrzucić ją do zmywarki, która zajmie się resztą za Ciebie!