W dzisiejszych szybkich czasach często zapominamy o prostych sposobach na zachowanie zdrowia i witalności. Kupujemy coraz więcej gotowych i przetwarzanych produktów, bo nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków. Z uwagi na to, że takie artykuły zawierają konserwanty i chemiczne dodatki, a niewiele wartości odżywczych są one powodem wielu schorzeń.
Sposoby naszych mam i babć
Wcześniejsze pokolenia dobrze wiedziały, jak ważne jest przygotowanie latem zapasów na zimę. Ponieważ dziś w sklepach jest dostęp do wszystkich produktów, marginalizujemy kwestię przygotowania się na okres zimowy.
Nasze babcie suszyły to, co zebrały na własnym ogródku. My dzisiaj kupujemy gotowe suszone mieszanki, jeśli ich potrzebujemy. Szczególnie często używamy bazylii, oregano, ziół prowansalskich i jeszcze wielu, wielu innych.
Dlaczego więc nie przygotować suszonych warzyw samodzielnie?
Suszone warzywa – cenne dobrodziejstwo
Dzięki procesowi suszenia warzywa i owoce tracą większość wody. Dzięki czemu grzyby, pleśnie czy inne bakterie nie mają możliwości się namnażać. Sprawia to, że wyjątkowo długo susz zachowuje swoją trwałość. Znacznie dłużej niż popularne mrożenie.
Gotowe suszone warzywa, można dodać do zupy lub urozmaicić nimi mięsny sos. Sprawi to, że danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu.
Jak suszyć?
Istnieją dwa proste sposoby na suszenie warzyw i owoców w warunkach domowych. Możemy wyposażyć się w suszarkę, podłączaną do prądu. Układa się na niej niewielkie kawałki warzyw i włącza na kilka godzin. Im bardziej są rozdrobnione, tym szybciej woda odparuje.
Jeśli mamy trochę miejsca na świeżym powietrzu, możemy na stole poukładać małe kawałki marchewki, pietruszki, cebuli i innych, które akurat mamy w domu.
Gdy chcemy wysuszyć je jeszcze dokładniej, możemy poukładać małe kawałki warzyw czy owoców w piekarniku i suszyć przy otwartych drzwiczkach w niewysokiej temperaturze.
Przechowywanie
Tak przygotowany susz, dobrze jest przechowywać w papierowych torebkach i opisać zawartość. Można bez obaw dodawać je do wielu potraw albo zabrać ze sobą na wyprawę w góry. Są wyjątkowo lekkie i zajmują niewiele miejsca.
Jak widać praktyczne zastosowanie suszonych warzyw jest naprawdę szerokie, a ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i czasochłonne.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.